Categorieën
Israël persoonlijk

Dag 02 Voorbereiding in woord

Een goede voorbereiding op de reis kan niet achterwege blijven. Het is zonde als ik straks in Israël met onderwerpen bezig moet zijn, die ik hier thuis ook had kunnen uitzoeken. Daar zijn negen dagen veel te kort voor. En dus heb ik een tweetal boeken aangeschaft (en nog een boek in de kast gevonden) om alvast kennis te maken met het gebied. De eerste is makkelijk en praktisch, The Lonely Planet, Israel & the Palestinian Territories. Dat boekje gaat mee op reis. Nu is de reis al uitgedacht en staat het programma al redelijk vast, de hotels zijn bekend, maar als er toch wat vrije tijd is, komt het zeker van pas. En daarnaast staan er tal van handige weetjes in die voor elke reiziger onmisbaar zijn. Naast Jeruzalem bezoek ik nog andere steden en maken we een uitstapje naar de Palestijnse gebieden dus die hele gids zal nuttig blijken.

Het tweede boek is een dikke pil met de titel Jeruzalem, de biografie van Simon Sebag Montefiore. In het boek beschrijft de historicus de hele geschiedenis van de stad. Het is de hoofdstad van drie religies en de stad is zo vaak door verschillende volkeren en beschavingen veroverd dat om een goed overzicht te krijgen van de geschiedenis dit werk niet mag ontbreken. Ik neem me voor hier elke dag een stuk of twintig bladzijden uit te lezen zodat ik het boek vlak voor de reis uit heb. Het is te zwaar om mee te nemen.

En als laatste stond nog in de kast A History of the Modern Middle East van Cleveland en Bunton. Ik kocht het ooit om wat meer inzicht te krijgen in de ingewikkelde geschiedenis van het Midden Oosten. Met dit boek kan ik de geschiedenis van Israël in een bredere context plaatsen. Vermoedelijk doet Jeruzalem dat ook al, dus afhankelijk daarvan herlees ik nog één of enkele hoofdstukken. Dit boek blijft ook thuis.