Categorieën
geschiedenis

De grotten van Lascaux

Toen ik had bedacht dat ik mijn logboek weer eens uit het stof wilde halen en de site een beetje vorm had gekregen door het mooie thema, moest ik op zoek naar afbeeldingen die ik voor de bovenkant van de site kon gebruiken. Tien welteverstaan, want ik wilde van ieder tijdvak uit het Nederlands geschiedenisonderwijs een iconische afbeelding hebben, een foto, schilderij of wat dan ook dat naar mijn mening zo goed mogelijk de tijdsgeest vat van zo’n tijdvak.

Het eerste tijdvak is de tijd van jagers en boeren, een tijd die ik als historicus op zich niet heel interessant vind, we noemen deze periode niet voor niets de prehistorie. Van echte geschiedenis is nog geen sprake, want het schrift was in deze tijd, zeker bij de jagers nog niet ontwikkeld. Daar was ook geen behoefte aan. Ook de boeren in de vroegste landbouwsamenlevingen begonnen pas gebruik te maken van letters toen hun beschaving al ver georganiseerd was, toen er handel was ontstaan en de eerste dorpjes waren gegroeid tot kleine stadjes waarin het opschrijven van sommige zaken handig, zo niet noodzakelijk was gebleken.

En dus zocht ik naar een afbeelding, een schildering die als stille getuige van deze schriftloze en vroegste geschiedenis was nagelaten, want de mensen in de prehistorie hebben wel degelijk de behoefte gehad om dat wat ze dachten ergens een plaats te geven. De grotten van Lascaux in Frankrijk lagen voor de hand. Het grottencomplex is groot en herbergt een kleine 2000 tekeningen die zo’n 18000 jaar geleden zijn gemaakt. Een van de archeologische theorieën verklaart dat het ritme in de schilderingen verbonden is met het ritme van de seizoenen.

Inmiddels is de grot waarin de echte tekeningen zijn gevonden niet meer toegankelijk omdat de vele bezoekers sinds de ontdekking het klimaat en daarmee de afbeeldingen in de grot hebben aangetast. Maar er is een grot nagebouwd die sinds 1983 toegankelijk is voor iedereen die interesse heeft in de schilderingen. Er is ook een prachtige website gemaakt waarmee je letterlijk een tour kunt maken door de gangenstelsels van Lascaux om zelf de rijkheid van één van de vroegste cultuuruitingen van de mensheid te zien.

http://www.lascaux.culture.fr/?lng=en#/en/00.xml